Cum se promoveaza universitatile?

mai 12, 2008 at 12:12 pm Lasă un comentariu

Ai auzit, probabil, pentru prima data de advertising, relatii publice sau campanie intr-o emisiune TV sau intr-o revista de specialitate. Apoi, fiindca te-au atras aceste concepte, te-ai gandit sa le aprofundezi intr-o facultate. Facultatea ti-a dat primele informatii avizate. Ti-a oferit exemple. Ti-a spus cum se procedeaza in practica. Si totusi, ce fac facultatile sau universitatile pentru a se promova? Cum folosesc advertisingul pentru a-si atrage studentii?

Se apropie sfarsitul anului universitar si perioada de inscriere in universitati. Agitatie mare prin licee. Flyere. Brosuri. Mape de prezentare oferite la targuri de educatie. Caravane care se deplaseaza in licee. Intalniri cu absolventii claselor a XII-a. Site de prezentare a universitatii, cu datele referitoare la admitere. Print-uri, care nu au un concept creativ in spate, in ziarele locale sau in revistele de timp liber. Cam aceste lucruri sunt realizate de o universitate atunci cand se aproprie perioada de admitere. De ce numai atat? De ce nu se realizeaza o campanie de comunicare pe parcursul a catorva luni? De ce nu se apeleaza la o agentie pentru realizarea unei astfel de campanii?

“Scoala te schimba intotdeauna in bine”

Nu am intalnit pana acum, decat o singura universitate, care a colaborat cu o agentie pentru derularea unei campanii de imagine. Este vorba de Universitatea Europeana Dragan din Lugoj, care, impreuna cu agentia Lowe, a realizat, in 2005, prima campanie de comunicare integrata pentru o institutie de invatamant superior din Romania. De strategie si de managementul campaniei s-a ocupat agentia Initiative Romania. Campania s-a desfasurat incepand cu luna aprilie si pana in august. S-a ales aceasta perioada deoarece coincidea cu perioada de inscriere in universitati.

Campania a pornit de la ideea conform careia “Scoala te schimba intotdeauna in bine”. Au aparut print-uri in presa locala din zona Banatului, outdoor-uri in Timisoara, Arad, Lugoj, print-uri indoor in barurile din Timisoara si spot-uri radio la toate posturile locale din judetele Banatului. Print-urile folosite sunt cele de mai jos (sursa iqads.ro).

Mi se pare o campanie inedita pentru o universitate. O universitate care-si da jos haina academica si se adreseaza, intr-un mod direct si lipsit de o tonalitate superioara, publicului tinta. Mesajul transmis a fost unul simplu: Universitatea Europeana Dragan te ajuta sa evoluezi, sa reusesti in viata si sa-ti indeplinesti toate visele, intr-un cuvant “te schimba in bine”. Universitatea se pozitioneaza, prin aceasta campanie creata in ton cu publicul tinta, ca o institutie care ajuta tinerii sa-si indeplineasca aspiratiile.

In viitor poate vom avea cat mai multe exemple de colaborare a universitatilor cu agentiile de publicitate. Ma gandesc ca mediul universitar, in special facultatile ce au specializari ca relatii publice, publicitate, marketing, sa-si diversifice modalitatile de comunicare si sa puna accentul si pe partea creativa.

Articol aparut pe BasicMarketing

Reclame

Entry filed under: Advertising. Tags: , , , .

Spectacolul relatiilor publice Cum se vede viaţa dintr-un Lamborghini?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

RSS joburi in maketing

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: